Mavi Köşk ve Taksi Hizmetleri
Kıbrıs’a her yolu düşenin gezip görmeden dönmemesi gereken yerlerden biri Mavi Köşk. Mavi Köşk İtalyan asıllı Rum olan Pablo Pavilides’in evi. Kendisi avukattır. Hem de silah kaçakçısı olduğu söylemler de bulunmaktadır. 1956 tarihinde yapılmış, Girne- Güzelyurt dağ yolu üzerinde, Orta Doğu Teknik Üniversitesi yakınlarındaki Çamlıbel köyünde bulunuyor. Dönemin şartlarında muhteşem bir mimariyle yaptırdığı ve dışarıdan hiç kimsenin göremediği ama içeriden her yerin göründüğü bir köşk, Mavi Köşk. Köşk’e doğru giderken yolda ne kadar da inceleseniz hiçbir şekilde köşk gözler önüne serilmiyor ama köşke varıp da geldiğiniz yola baktığınız da her şey görülüyor. Köşk o dönem saklı bir köşk gibi herkesten gizlemiş kendisini.
Köşk’ün dış cephesi mavi ve beyaz renklerden oluşuyor. Köşkün 13 odası bulunmakta ve her odanın kendisine has bir tarzı, dokusu ve mimarisi var. Pavilides özenle yaptırdığı köşk adeta görsel bir şölen. Bu odalardan özellikle “Sarı Oda” çocuklar için dizayn edilmiştir. Pablo Pavilides evli değilmiş ve çocuğu yokmuş ama çocuklar konusunda müthiş hassasmış. Bu odadaki tüm eşyalar; koltuklar, sehpa, konsol ve banyodaki tüm aksesuarlar çocukların boyuna uygun bir şekilde küçük yapılmış. Sarı Oda’nın en özelliği ise evden bağımsız bir şekilde inşa ettirmiştir Pavilides. Tavan ile duvarlar arasında 2-3 cm.lik bir boşluk bırakılmış. Nedeni ise olası bir depremde bu odanın hiçbir şekilde sarsıntıdan etkilenmemesi. Çocuklara olan düşkünlüğünden dolayı hazırlattığı bu oda aynı zaman da deprem olması durumunda büyüklerinde toplanma yerleriymiş. Pablo Pavilides’in yatak odası ise genelde mavi tonlarına hâkimdir. Odada iki pencere vardır biri güneşin doğuşunu diğeri ise batışını izleyebilmesi içindir. Odasında arkasından olası bir tehlike gelirse fark etmesi için küçük aynalar vardır. Yatağının arkasında ise gizli bir geçit bulunuyormuş. Barış Harekâtı sırasında bu geçitten kaçarak kurtulmuştur Pavilides. Kendisi çıktıktan sonra yerleştirdiği bomba sistemi ile geçidi patlatmıştır ve bu yüzden günümüzde bile o geçidin nereye çıktığı bilinmemektedir. Köşk’te kütüphane odası, müzik bölümü, bekleme salonu, taverna bölümü, yemek salonu, geniş teras ve terastan açılan muazzam bir bahçe, havuz, İtalyan olduğu için minyatür bir aşk çeşmesi, amfi tiyatro, aslanlı çeşme ve süt havuzu gibi bir sürü alana sahip. Kütüphane odasındaki var olan orijinal perdenin şöyle bir özelliği var; içeriye ışık, güneş, soğuk girmesini engelliyor. En önemli özelliği ise içeriye sesin girmesini engelliyor. Rehber bunu size göstermek için perdeyi açıyor ve dışardaki su fıskiyelerinin sesini duyuyorsunuz perdeyi geri kapatınca ses birden kesiliyor.
Köşk’ün içerisinden fotoğraf ve video çekimi yasak ne yazık ki ama geniş bahçe ve havuz kısımlarında gezinizi fotoğraflayabilir ve anılarınıza ekleyebilirsiniz. Köşk; şu anda askeri bölgede yer alıyor, girişi nizamiyeden yapılıyor ve kimlik bilgilerinizi veriyorsunuz. Giriş ücreti 2 TL. Kendinizde dolanabilir, gezebilirsiniz ama asker bir rehber eşliğinde gezdiğinizde bilgiler ve görseller daha örtüşüyor ve kalıcı oluyor.. Mavi Köşk tüm müzelerde olduğu gibi pazartesi günleri hariç diğer tüm günler ziyarete açık. Sakinlik ve sağlıklı bir gezi için hafta içini tercih edebilirsiniz. Mavi Köşk’e 7/24 kaliteli hizmet sunan Kıbrıs taksi ve Mavi Köşk taksi ile gidebilirsiniz.
Ev rahatlığında bir ortam